Hrvatska: Prvi zahtev za gej brak

Dvojica muškaraca, hrvatskih državljanja starih između 30 i 40 godina, čiji identitet zasad nije poznat, podnosioci su prvog zahteva za sklapanje životnog partnerstva osoba istog pola, koji je matičar odobrio, piše zagrebački Jutarnji list.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 08.08.2014.

11:15

Default images

Foto: Guillaume Paumier/Flickr.com

Reč je o prvom gej paru koji će ući u istoriju kao par u Hrvatskoj, koji je zatražio ozakonjenje svoje veze. Njihov identitet nije poznat jer su, kako se navodi, tražili anonimnost.

Prema Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog pola, koji je u Hrvatskoj stupio nedavno na snagu, matičar u dogovoru s podnosiocima zahteva određuje termin sklapanja životnog partnerstva 30 do 45 dana od dana prijema zahteva. U nekim izuzetnim situacija taj datum može biti određen i ranije.

"U izuzetnim slučajevima kad za to postoje opravdani razlozi matičar može da odobri sklapanje životnog partnerstva pre tridesetog dana od dana podnošenja prijave", piše u pomenutom zakonu.

To znači da će ovaj prvi gej par koji je zatražio sklapanje partnerstva, pred matičara stati sredinom sepembra, a pitanje je hoće li ih neko pre toga preduhitriti.

Ono što su ova dvojica morala ispuniti, proći će i svi budući parovi. Postupak je vrlo jednostavan. Osobe koje nameravaju da sklope životno partnerstvo prijavljuju se lično matičaru nadležnom za mesto u kojem žele da sklope partnerstvo.

Matičar potom proverava jesu li ispunjene pretpostavke za sklapanje životnog partnerstva i uzima izjavu o izboru prezimena.

Nakon toga dogovora se vreme i mesto sklapanja životnog partnerstva koje se obavlja na svečan način u službenoj prostoriji ili na drugom prikladnom mestu, o čemu na predlog para odluku donosi matičar.

Životno partnerstvo sklapa se u prisustvu osoba koje nameravaju da sklope brak, matičara i dva svedoka, odnosno kumova, koji moraju biti punoletni i poslovno sposobni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: