Kolibri protiv drona - 1:0

Kolibri, najmanja ptica na svetu, ujedno je i najbolji letač u mestu, daleko bolji od drona, iako je ta letelica pravo tehnološko čudo.

Život

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

22:58

Default images

Grupa istraživača sa Univerziteta Stenford uporedila je let kolibrija sa letom malog drona PD-100 Black Hornet Nano, koji je u Norveškoj razvila kompanija Prox Dynamics. Uređaj, koji se može nabaviti po ceni od 30.000 do 35.000 dolara, britanska vojska odnedavno koristi u Avganistanu.

Stručnjaci su posmatrali stacionarni let, tj. sposobnost ptice, odnosno letelice da ostane gotovo nepomična u vaduhu.

Maleni kolibri koristi ovu karakteristiku, koju postiže brzim batom krila (između 12 i 80 u sekundi, u zavisnosti od vrste) da bi dopro do nektara kojim se hrani.

Eksperimenti su pokazali da je dron, koji je težak svega 16 grama, isto toliko efikasan u lebdenju u mestu kao i prosečni kolibri.

Međutim, najbolji među kolibrima su 20 odsto efikasniji od svog tehnološkog rivala.

Studija je objavljena u časopisu “Interface” britanskog Kraljevskog društva i u celosti je možete pročitati OVDE.

Foto: William Brawley / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: