Naučnici stvorili providnog miša (FOTO)

Američki naučnici uspeli su da stvore providnog miša kako bi proučili nervni sistem i način funkcionisanja organa.

Život

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

21:02

Default images

Ideja je potekla od tehnike pomoću koje je prošle godine tim istraživača sa Univerziteta Stenford uspeo da lipide u mozgu zameni providnim gelom, koji delove mozga ostavlja netaknutima, a istovremeno omogućava uvid u njihov rad.
Beta/AP Photo/Cell, Yang et al
Kako prenosi AP, rezultat je svojevrstan "komad želatina u obliku glodara, čiju se organi pričvršćeni vezivnim tkivom i gelom".

Životinja nije živa: ubijena je pre nego što su hemijski sastojci ubrizgani u njeno telo kako bi ga učinili providnim.
Ova tehnika bi trebalo da naučnicima omogući da proučavaju spojeve perifernih nerava sa organima.

Vođa tima istraživača, biološkinja Vivijana Gradinaru, izjavila je da je bi ovaj projekat trebalo da omogući naučnicima i da detaljno mapiraju nervni sistem i da prouče širenje raka kod laboratorijskih životinja, i to daleko bolje nego skeniranjem ili rendgenskim snimkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: