Neispričane priče gej i lezbejskih života

Knjiga o istoriji homoseksualnosti u Srbiji pod nazivom "Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života, u izdanju Hartefakt fonda, predstavljena je sinoć u prepunoj Ustanovi kulture Parobrod.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2014.

13:23

Default images

O knjizi, publikaciji, zborniku - jednoj od prvih kolektivnih istorija LGBT populacije u Srbiji, govorili su šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni, direktor Hartefakt fonda Andrej Nosov, urednice Ana Stolić i Zorica Ivanović, kao i istraživač i jedan od autora Vladimir Bjeličić.

Bjankoni je ocenio da je "Među nama" izvanredan zbornik i rezultat opsežnog istraživanja sprovedenog u projektu "Intruders" koji istražuje iz "zvanične istorije isključenu i zanemarenu povest homoseksualnosti u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji”.
Foto: Heartefact
Cilj projekta je i da doprinese formiranju kolektivnog sećanja LGBT zajednice i time podrži borbu za LGBT prava i slobode, ali i da doprinese širenju javne svesti u Srbiji, rekao je Bjankoni i ocenio da je ovo prvi zbornik ovog tipa na ovim prostorima i podsetio da homoseksualnost nije "uvoz" sa Zapada, već da je postojala i u srednjovekovnoj Srbiji.

Bjankoni je izrazio nadu da će ove godine biti održana Parada ponosa i da će imati podršku države, koja će tako pokazati da štiti osnovna ljudska prava.
Foto: Heartefact
Urednice oblasti Ana Stolić i Zorica Ivanović, kao i istraživač i jedan od autora Vladimir Bjeličić, govorili su o radu i problemima s kojima su se susreli radeći na zborniku i predstavili su zbornik kao multidisciplinarnu publikaciju s temama od kojih su mnoge prvi put obrađene.

Zbornik se sastoji od četiri celine - istorija homoseksualnosti, svakodnevni život u savremenoj Srbiji, homoseksualnost u pop i visokoj kulturi i razvoj aktivizma u Srbiji.
Foto: Heartefact
Zorica Ivanović je ocenila da teorijski "dobro stojimo" kada je reč o radovima o LBGT populaciji, ali da nam nedostaju konkretna istraživanja i izrazila nadu da će se situacija u toj oblasti uskoro promeniti.

Istraživanja u projektu "Intruders" su sprovedena multidisciplinarno i naučno, a projekat realizuje Hartefakt fond u saradnji sa Centrom za vizuelnu istoriju i Ustanovom kulture ”Parobrod", uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji, kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava, fondacije Hajnrih Bel, Britanske ambasade u Beogradu i Koalicije ”Korak".
Foto: Heartefact
Urednice publikacije su Jelisaveta Blagojević i Olga Dimitrijević, a angažovano je 25 istraživača koji su obradili 22 teme, od institucionalne istorije homoseksualnosti i homofobije, preko svakodnevnog života LGBT populacije, do popularne kulture i aktivizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: