Ovako je izgledala Bitka kod Tanenberga (FOTO)

Sto godina od ključne Bitke kod Tanenberga, oko 200 ljubitelja istorije okupilo se na brežuljkastoj oblasti Poljske, kako bi rekonstruisali dešavanja sa fronta Prvog svetskog rata.

Život

Izvor: Daily Mail

Ponedeljak, 28.07.2014.

10:06

Default images

Ključni sukob između ruske Druge armije i nemačke Osme odigrao se u prvim danima Prvog svetskog rata, na području koje je tada pripadalo Istočnoj Pruskoj, a koje se danas nalazi u Skotovu na severu Poljske.

Originalna bitka odigrana je između 26. i 30. avgusta 1914. ali su enzuzijasti odlučili da rekonstrukciju izvedu dan pre stogodišnjice početka Velikog rata.

Inače, u avgustu su dve ruske armije izvršile invaziju na nemačku Istočnu Prusku. Prva je bila pod upravom Paula fon Renenkapfa, a druga pod Aleksandrom Samsonovim.
Beta / AP Photo/Alik Keplicz
Renenkapfova vojska porazila je osam divizija nemačke Osme armije kod Gumbinena 20. avgusta, ali nije imala kontakt sa Samsonovim.

Zatim, nemački komandanti Erih Ludendorf i Hindenburg napali su Samsonovu izolovanu armiju kod Tanenberga 26. avgusta.

Nedostatak efikasne komunikacije između ruskih armija, razdvojenih Mazurskim jezerima, u velikoj meri je doprineo njihovom porazu.
Beta / AP Photo/Alik Keplicz
Nemci su presretali poruke koje su razmenjivali Samsonov i Renenkampf i iznenadili vojsku snažnim napadom.

Samsonov je izgubio polovinu armije u narednih nekoliko dana i izvršio samoubistvo 30. avgusta. Do kraja, Nemci su uzeli 92.000 zarobljenika.

Rusi su takođe imali više od 50.000 ljudskih žrtava, dok je nemačka strana pretrpela oko 13.000.
Beta / AP Photo/Alik Keplicz
Bitka kod Tanenberga predstavljala je ozbiljan poraz za Ruse, koji su izgubili gotovo celu vojsku i velike količine oružja.

Bitka je takođe Hindenburga dovela u žižu javnosti, pre nego što je višestruko odlikovani maršal postao predsednik Nemačke 1925.
Beta / AP Photo/Alik Keplicz
Na mestu bitke podignut je spomenik pod nalogom Hindenburga 1927. u čast palih nemačkih vojnika.

Kada je Hindenburg umro 1934. njegov kovčeg je položen upravo tu, a Adolf Hitler naredio je da se spomenik redizajnira i preimenuje.
Beta / AP Photo/Alik Keplicz
Kada su mu se u Drugom svetskom ratu 1945. približili Rusi, nemačke trupe premestile su Hindenburgove ostatke.

Mesto je potom demolirano od strane Poljaka 1950.
Beta / AP Photo/Alik Keplicz
.
Beta / AP Photo/Alik Keplicz
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: