Pogled otkriva - ljubav ili samo požuda?

Samo jedan pogled može da otkrije šta zapravo osećate prema svom partneru ili partnerki.

Život

Izvor: B92

Subota, 26.07.2014.

13:13

Default images

Foto: Sean McGrath/Flickr.com

Stefani Kaciopo sa Univerziteta u Čikagu sa svojim timom istraživala je romantičnu ljubav i seksualnu požudu.

Ustanovili su da pogled uperen prema licu ukazuje na ljubav, a gledanje tela seksualnu želju. Ti pogledi mogu da traju samo sekund, ali oni razotkrivaju vaše namere i osećanja, piše Huffington Post.

"Trenutno nauka malo toga zna o ljubavi na prvi pogled ili kako se ljudi zaljubljuju, a ovi obrasci ponašanja daju nam prve tragove o tome kako uz automatske namerne procese, poput pogleda, možemo razlikovati osećanja ljubavi od osećaja požude", kaže Kaciopo.

Prema njenoj studiji, ljubav i seksualna požuda aktiviraju različite delove ljudskog mozga.

Njen tim sproveo je ispitivanje na heteroseksualnim studentima u Švajcarskoj. U jednom testu pokazali su im 120 crno-belih fotografija, a na svakoj fotografiji nalazio se mladi heteroseksualni par u interakciji. U drugom testu studenti su posmatrali 40 fotografija privlačnih pripadnika suprotnog pola.

U oba testa ispitanici su morali brzo da odgovore osećaju li nakon gledanja fotografije požudu ili ljubav.

Ispostavilo se da njihov mozak može brzo da procesuira obe emocije. Međutim, ustanovljeno je da su oni ispitanici koji su duže posmatrali lica osetili ljubav, a oni koji su se zadržali na telu osećali su požudu. Rezultati su bili isti za muške i ženske ispitanike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: