Ovu životinju je praktično nemoguće ubiti

Ne, nije u pitanju Lernejska hidra, mitološka neman otrovnog zadaha čije glave stalno iznova izrastaju.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 25.07.2014.

17:12

Default images

Hidra o kojoj je ovde reč je mala, vodena životinja sa pipcima po kojima najviše podseća na morsku sasu. Ali zato ima jednu neverovatnu sposobnost: čak isečena na komade, hidra može u potpunosti da se rekonstruiše, te može da preživi i najekstremnije smrti.

U studiji grupe naučnika sa Kalifornijskog univerziteta, koju prenosi sajt Hitek, ističe se da hidra nema mozak već komandne ćelije koje neprestano šalju signale drugim ćelijama. Zato je važno da glava hidre ostane u jednom komadu.

"Hidri je potrebno svega pet do 20 komandnih ćelija kako bi naredila drugim ćelijama da se grupišu u gomili koja zatim, za manje od četiri dana, ponovo poprimi prvobitni oblik", navode naučnici.

Foto: Pmalkowski/Wikipedia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: