Jun 2014. najtopliji u svetu od 1880.

Prošli mesec bio je najtopliji jun koji je u svetu zabeležen otkako su počela merenja 1880. godine, navodi se u mesečnom izveštaju američkih naučnika.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.07.2014.

18:07

Default images

Foto: Kamyar Adl / Flickr.com

Kombinovane prosečne temperature izmerene na površini kopna i okeana "rekordno su visoke za jun i iznose 16,22 Celzijusova stepena", saopštila je američka Nacionalna okeanska i atmosferska uprava (NOAA), prenosi AFP.

To znači da je ovogodišnji jun bio za 0,72 stepena topliji u odnosu na prosečne temperaturne vrednosti zabeležene u 20. veku za taj mesec, premašivši poslednji rekord u visokim temperaturama u junu koji je zabeležen 2010, navodi NOAA.

Šef odseka NOAA za praćenje klime Derek Arnt kaže da su rekordno visoke temperetaure posledica neuobičajeno toplih okeana, naročito Tihog i Indijskog okeana.

"Veći deo sveta iskusio je više mesečne temperature u poređenju sa prosečnim, a rekordno najviše su zabeležene u delovima jugoistočnog Grenlanda, severne Južne Amerike, istočne i centralne Afrike, kao i južne i jugoistočne Azije", stoji u saopštenju.

Slično kao i u maju, rekordno visoke temperature registrovane su i u svakom većem okeanskom basenu, zaključuje NOAA.

U prošlomesečnom izveštaju američkih naučnika je konstatovano da su i u maju ove godine izmerene najviše temperature ikada zabeležene u tom mesecu, koje su oborile prethodni rekord postavljen 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: