Koja je razlika između turske i bosanske kafe?

Na BBC-ju je objavljena priča o turskoj i bosanskoj kafi, tačnije o razlici između turske i bosanske kafe. Bred Koen, novinar BBC-ja, opisao je iskustva iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Život

Izvor: B92

Petak, 18.07.2014.

13:18

Default images

Foto: Jorge Cancela/Flickr.com

Čak i danas, 136 godina nakon što su Osmanlije Austrougarskoj ustupile Bosnu i Hercegovinu, u ovoj zemlji se vide mnogi znakovi četiri veka turske vladavine.

Iako se u drugim zemljama jugoistočne Evrope, zapadne Azije i severne Afrike i dalje služi ono što je u suštini turska kafa, Bosna i Hercegovina je jedna od retkih zemalja u kojima naziv "bosanska kafa" nije stvar samo nacionalnog ponosa, već i prepoznatljivosti.

"Moj prijatelj Elif Burgaz je želeo da oseti ukus svog doma i svratio je u restoran na Čaršiju koji se nalazi u turskom kvartu u starom delu Sarajeva. Čovek koji je sedeo pored nas, Nadir Spahić, je rekao 'bosanska kafa nije turska kafa'. Osetili smo blagu ljutnju u njegovom glasu, a onda nam je objasnio da je razlika u procesu pravljenja kafe", napisao je Koen.

Pravljenje i turske i bosanske kafe počinje prženjem zrna kafe i mlevenjem u fini prah. Tako samlevena kafa se stavlja u bakrenu posudu ili džezvu (ili cezve na turskom).

Razlika je u tome što Turci pomešaju mlevenu kafu sa šećerom, preko čega preliju hladnu vodu i tako stavljaju na peć da prokuva, dok Bosanci kafu pripremaju tako što prvo stave vodu da proključa, a onda dodaju kafu. Nakon što prokuva, izdvoji se mala količina vode, potom se dodaje kafa u vodu i vrati na peć nekoliko minuta kako bi opet proključala.

Ovaj proces se može ponoviti nekoliko puta, nakon čega se prelije toplom vodom koja je prethodno izdvojena.
Foto: Wikipedia Commons
"Za one koji dugo ovako spremaju kafu to izgleda veoma jednostavno. Dodavajući toplu vodu na kraju kuvanja kafe, dobija se bolja pena i povećava se intenzitet ukusa kafe. To je ono što sam ja naučio u jednom kafiću na sarajevskoj Čaršiji", napisao je Bred Koen.

Dodao je da je za njega razlika između turske i bosanske kafe neprimetna, ali da će Turci za bosansku kafu reći da je gorka i gusta, i da je za turiste, poput njega, lakši način da razlikuju ove dve vrste po tome kako se služe.

"U Turskoj, cezve ili džezva ostaje u kuhinji, a ne na stolu", rekao je Burgaz.

Turska kafa se poslužuje u fildžanima, malim posudama, dok bosansku kafu služe u punoj džezvi, na tacni sa čašom vode, kockom šećera i rahat lokumom.

"Kada želite da pijete kafu, prvo popijete vodu. Kašikom skinete sloj pene, a zatim sipate kafu iz džezve. Bosanska kafa bez pene jednostavno nije kafa. Ako želite slatku kafu, nemojte je šećeriti, umesto toga, umočite kocku šećera u kafu i stavite pod jezik da se otopi. Nakon toga popijte kafu", objasnio je BBC-jev novinar.

Postoje dve stvarne prednosti kafe koja se služi u džezvi. Prvo, talog koji se često formira na dnu i koji je karakterističan za tursku kafu, ostaje u džezvi umesto u fildžanu. Drugo, u bakarnoj džezvi se duže zadržava topota kafe. To je važno, jer Bosanci sede satima uz kafu i razgovaraju.

"I mi smo uradili isto. Dugo smo sedili ispijajući kafu, a razmišljao sam i o oštrini u glasu Nadira Spahića koji nam je rekao da je velika razlika između turske i bosanske kafe", zaključio je Koen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: