Ko je "ugasio svetlo" u svemiru?

Astronomi su primetili ogroman nedostatak ultraljubičaste svetlosti u svemiru.

Život

Izvor: Daily Mail

Petak, 11.07.2014.

17:24

Default images

Teleskop Hubble je otkrio da nedostaje čak 80 odsto svetlosti iz svemira. "To je kao da se nalazite u jako osvetljenoj prostoriji, ali kada se osvrnete oko sebe, primećujete samo sijalice od 40 vati", kaže Džuna Kolimejer, vođa studije koja je objavljena u The Astrophysical Journal Letters.

Istraživački tim koji čine i Bendžamin Openhajmer i Čarls Danfort iz Centra za astrofiziku i astronomiju Univerziteta u Kaliforniji, analizirali su tragove vodonika koji se nalaze u praznim prostorima između galaksija.

Kada su atomi vodonika izloženi visoko energetskoj ultraljubičastoj svetlosti, oni se transformišu od nautralnih atoma u naelektrisane jone.

Astronomi su bili iznenađeni kad su otkrili da postoji mnogo više jona vodonika, nego što je moguće objasniti na osnovu postojećih merenja ultraljubičaste svetlosti u svemiru, koja potiče uglavnom od kvazara.

Razlika je neverovatnih 400 procenata.

Zanimljivo je da se ona javlja samo u obližnjem, relativno dobro proučenom kosmosu.

"U simulacijama se sve lepo uklapa, kada je reč o ranom svemiru, a ako pretpostavimo da svetlosti ima više nego što opažamo, slažu se i lokalni podaci", kaže Openhajmer.

"Moguće je da simulacije ne odgovaraju stvarnosti, što bi samo po sebi bilo iznenađenje, jer intergalaktički vodonik predstavlja komponentu svemira koju najbolje poznajemo".

Tip svetlosti koja ima dovoljno energije da pretvori neutralni vodonik u jone, naziva se "jonizujućim fotonima" i potiče iz samo dva poznata izvora u svemiru: kvazara i najvrelijih mladih zvezda.

Posmatranja svemira ukazuju da jonizujući fotoni mladih zvezda gotovo uvek bivaju apsorbovani od strane gasa u njihovoj galaksiji, pa nikad ne stignu da utiču na intergalaktički vodonik.

Broj poznatih kvazara je daleko niži od količine koja je potrebna za proizvodnju svetlosti koja je mogla da stvori tako veliku količinu jona vodonika.

"Ako prebrojimo sve poznate izvore jonizujućih fotona, ima ih pet puta manje nego što bismo očekivali", kaže Openhajmer.

"Odakle potiču joni vodonika? Najfascinantnija mogućnost je da je reč o nekom egzotičnom izvoru".

Na primer, misteriozna tamna materija koja drži galaksije na okupu, a nikad nije opažena direktno, možda stoji i iza ove pojave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: