Alah prašta fudbalerima?

U subotu je počeo muslimanski mesec posta ramazan. Fizički deo posta ukratko podrazumeva da od izlaska do zalaska sunca nema ni hrane ni pića. Šta da rade fudbaleri u vrelom i vlažnom Brazilu? Moraju li i oni da poste?

Život

Izvor: Urednik: Nemanja Rujeviæ, Autor: Štefan Dege / bš

Ponedeljak, 30.06.2014.

09:40

Default images

Ramazan-alarm! Koliko su Alžirci gladni pred utakmicu sa Nemačkom? – piše u svom pompeznom degutantnom stilu nemački tabloid Bild. Radi se o tome da u ponedeljak Nemačka igra osminu finala svetskog prvenstva protiv Alžira.

I o tome da je u subotu (28. jun) počeo ramazan. To je, po pravilu, vreme odricanja koje počinje kada se tokom vikenda iznad horizonta pojavi uski polumesec. Prema islamskoj tradiciji, tokom meseca ramazana muslimani su obavezni da poste – od izlaska do zalaska sunca.

Halihodžić: Igrači odlučuju o postu

Opasnost od dehidratacije

Odricanje od pića bi posebno teško moglo pasti mnogim sportistima, posebno onima koji igraju u Brazilu. Utakmice na ispadanje igraju se u 13 i 17 sati po lokalnom vremenu. Meteorolozi prognoziraju temperature od oko 30 stepeni, a vlažnost vazduha oko 50 odsto. S obzirom da sunce na severu Brazila izlazi u 5 sati i 40 minuta, neki igrači islamske veroispovesti bi svoj poslednji obrok mogli da uzmu dvanaest sati pre utakmice, piše DW.

Šta dakle čeka fudbalere muslimane? Alžirce, pola reprezentacije Nigerije, nekoliko Francuza, ali i Nemce Mesuta Ozila i Samija Kediru? „Ako post znači da dvanaest sati ne smeju ni da piju, onda je to teško zamisliti“, kaže lekar sportske medicine Markus de Mares. Na 32 stepena i uz vlažnosti vazduha koja dostiže 80 odsto se „ne može računati sa najvišim sportskim učinkom“.

"Problem nije odricanje od hranjivih tvari i energije. Glavni faktor je odricanje od pića", kaže De Mares. Telo se zagreva i u brazilskim uslovima dostiže kritične temperature do 40 stepeni. Tokom utakmice fudbaler izgubi i do šest litara tečnosti. Stoga De Mares upozorava: "To za fudbalere može biti vrlo opasno."

Alah će olakšati

Fudbalski savez Nemačke Ozilu i Kediri ne želi da nameće pravila. „To je privatna stvar igrača“, pojašnjava portparol Jens Gritner.

Slično se izjasnio i stručnjak za islamske nauke Bekir Alboga. On je u Tursko-islamskoj uniji službe za religiju zadužen za međureligiozni dijalog. Citira Kuran: „Alah će olakšati, a ne otežati!“ Ako muslimani na stadionu igraju utakmicu, Alah im dozvoljava da se odreknu posta tokom meseca ramazana. „Dani posta se kasnije mogu nadoknaditi.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: