Ovo je najveći problem čovečanstva danas i vredan je...

Bakterije otporne na antibiotike predstavljaju najveću pretnju po javno zdravlje našeg doba zato što idemo ka trenutku kada će i najbezazlenije bakterije moći da se odupru svakom leku, prenosi "Endgadget".

Život

Izvor: Endgadget

Petak, 27.06.2014.

17:30

Default images

Baš zbog toga je ovaj problem izabran kao cilj za ovogodišnju „Longitude“ nagradu.

Poput originalne nagrade koja je 1765. godine dodeljena drvoseči koji je napravio prvi hronometar, nagrada od 17 miliona dolara (10 miliona funti) biće ponuđena svakome ko veruje da može da pronađe rešenje za ovaj problem.

Sudeći po menadžerima nagrade, izazov će biti fokusiran na sposobnost da se napravi jeftin, precizan i brz dijagnostički sistem za bakterijske infekcije.

Na taj način, medicinski stručnjaci širom sveta biće u mogućnost da koriste specifične antibiotike i to samo u slučajevima kada će oni zapravo biti od koristi umesto da samo ispaljuju lekove u naše telo.

Izazov će biti otvoren naredih 5 godina, sa specifičnim kriterijumom za uspešan test koji će biti osmišljen tokom leta.

Učesnici će potom slati svoje ideje, a prvi pregled pristiglih radova zakazan je za jesen 2015. Rešite jedan od ovih problema i osvojite 10 miliona funti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: