Menja se magnetno polje Zemlje

Prvi niz slika visoke rezolucije koje su napravili ESA sateliti Svarm otkriva da se u magnetnom polju koje štiti našu planetu nedavno dogodila velika promena.

Život

Izvor: satnews.com

Ponedeljak, 23.06.2014.

09:36

Default images

Lansirani u novembru 2013. Svarm sateliti nude sasvim novi uvid u složeno funkcionisanje Zemljinog magnetnog polja, koje nas čuva od "bombardovanja" kosmičke radijacije. Merenja tokom poslednjih šest meseci potvrđuju opšti trend slabljenja polja, a najveće opadanje njegove snage primetno je nad zapadnom hemisferom.

Međutim, u drugim delovima, poput južnog Indijskog okeana, magnetno polje je ojačalo od januara.

Poslednja merenja takođe potvrđuju pomeranje magnetnog severa ka Sibiru.
ESA/DTU Space
Ove promene zasnovane su na magnetnim signalima iz Zemljinog jezgra. Tokom narednih meseci naučnici će analizirati podatke, kako bi otkrili i druge faktore koji stoje iza promena.

To će pružiti uvid u mnoge prirodne procese; od onih koji se odvijaju u samom srcu naše planete, do onih koje pokreće solarna aktivnost.

"Početni rezultati su dokaz moći Svarma", kaže Run Flobergagen, menadžer misije Svarm Evropske svemirske agencije.

Oni su predstavljeni na Trećem naučnom sastanku Svarm u Kopenhagenu.
ESA/ATG Medialab
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: