"Zaboravite maturske haljine - pomozite ugroženima"

Student Fakulteta organizacionih nauka Miloš Erić apelovao je u dirljivom pismu na mlade srednjoškolce, koji se pripremaju za matursko veče, da umesto na haljine i odela, novac izdvoje kako bi pomogli ugroženim vršnjacima.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2014.

13:00

Default images

"Dragi naši maturanti,

Ovim putem, kao neko ko je pre samo dve godine bio u vašoj koži, želim da vam uputim nekoliko veoma važnih reči.

Svi ste svesni šta je zadesilo našu zemlju. Desetine hiljada ljudi je evakuisano, a broj nastradalih se ne zna, ali je evidentno da sa svakim minutom, nažalost, raste. Mnogi su ostali bez svega što su imali.

Sada želim da vas zamolim da zamišljate. Zamislite sebe; svog mlađeg brata ili sestru ako imate; zamislite sve lepe stvari koje imate.

Neko svira neki instrument, neko voli da crta, neko da piše pesme, kratke priče, rok balade ili hip hop hitove...

Dame želim da zamisle svoje "kul" (a nama dečacima obično sve iste) štiklice, pa onda slatke letnje haljinice, iscepane farmerke ili stare starke. Zamislite svoju mirnu sobu u kojoj vas niko ne dira, u kojoj učite, slušate muziku, lakirate nokte, pijete kafu, svirate ili ste nekad sedeli na otvorenom prozoru i krili od roditelja dim i miris svog najnovijeg hobija…

Sada, znam kako se osećate. Ili da budem malo precizniji, znam kako ste se osećali pre na primer sedam, osam dana.

Kraj školske se bliži. Svi su "u frci" sa ocenama. Spremate prijemni za fakultete, jer se tati i mami neće svideti da niste na budžetu. Ali damice imaju još jednu, možda i najveću frku. Maturska haljina?!

Da, znam, svi moramo biti originalni, drugačiji i ne daj Bože da Milica iz 4/5 ima lepšu haljinu, bolju frizuru ili da je više momaka “startuje”… Momci, sa druge strane će uveliko da treniraju svoje buduće šefovsko izdanje, jer ko od nas, kao klinac, nije uzeo tatin sako bar jednom.

Konačno, želim da zamislite sledeće. Sećate se da ste mislili o svim onim lepim stvarima koje posedujete? Da, želeo sam da vidite da ste srećni. Da imate lepe stvarčice, svoj mir i brata ili sestru kojeg neizmerno volite.

E sad, znate kuda ovo ide… Svesni ste da postoji neko, baš kao vi, ko je nešto od toga ili sve to, u vrlo kratkom periodu izgubio.

Svesni ste da on neće juriti po gradu da nađe najlepšu haljinu, "profi" frizerku, šminkerku, skupocene štiklice ili najkvalitetniji smoking. Možda je čak ostao i bez škole u koju je išao. Tom nekom je, a složićete se, uništen verovatno najlepši deo školovanja.

Stoga želim da apelujem, vrlo iskreno i jako na vas koji ne spadate u ovu ugroženu grupu naših vršnjaka: NE TROŠITE OGROMNE PARE NA HALJINE, ODELA, FRIZURE, ŠMINKU, NOKTE, SOLARIJUME, CIPELE, ŠTIKLE ITD. Imate već dosta prelepih stvari, obucite nešto što već posedujete, a novac spreman za maturu, ili bar neki deo priložite za nastradale.

Idite na maturu u starim starkama, ali punog srca, jer sve ovo što se desilo vašim drugovima, je moglo baš i vama, a onda bi oni sigurno pomogli!

Unapred hvala najlepše svima koji će ispoštovati moj predlog, a znam da će vas biti puno, jer smo mi takvi!

P.S. Pomozite, podelite ovaj tekst, okačite na fb svoju “staru kombinaciju” koju ćete nositi, nek svi saznaju da ćete “furati” starke i ponosite se time!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: