Omiljeni čoko-namaz slavi 50. rođendan

Popularni namaz od čokolade i lešnika ovog meseca proslavlja 50 godina postojanja. Na dan ovog jubileja, statistika beleži da se jedna tegla Nutelle proda se svakih 2,5 sekundi širom sveta.

Život

Izvor: B92

Subota, 17.05.2014.

09:47

Default images

Prva teglica Nutele, proizvod italijanske kompanije Ferero u Albi, u Pjemontu, našla sa ne policama prodavnica 20. aprila 1964. Slatki namaz je vrlo brzo postigao veliki uspeh i ostao popularan sve do danas.

Tačan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna firme Ferero. Prema oznaci sa ambalaže, glavni sastojci su šećer, različita biljna ulja te lešnik i kakao.

U Italiji Nutela je postala kulturni i društveni fenomen. O njoj su napisane mnoge knjige, a važan je predmet i u filmu "Bjanka", italijanskog reditelja Nanija Moretija.

Nutella je omiljena poslastica i u ostatku Evrope kao i mnogim drugim zemljama širom sveta.

Možda niste znale, ali evo i ove zanimljivosti: broj teglica koje Nutela godišnje proda dovoljan je da se Kineski zid premaže osam puta. Osim toga, godišnje se proizvodi toliko teglica Nutele da se njima može obeležiti obala Dunava 24 puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: