Ovako će Sunce izgledati u utorak – za retke srećnike

Sunce će izgledati poput vatrenog prstena u nekim delovima sveta 29. aprila ove godine.

Život

Izvor: Huffington Post

Petak, 25.04.2014.

18:20

Default images

Samo retki srećnici imaće priliku da uživaju u posebnom pomračenju Sunca tokom kog će ovaj izvor života na našoj planeti biti veoma zanimljivog oblika - poput vatrenog prstena.

Dok se pomračenje Meseca događa samo kad je pun, pomračenje Sunca moguće je samo tokom mladog Meseca.

Gotovo polovina sveta je imala priliku da vidi nedavno pomračenje Meseca, 15. aprila. Nakon tog pomračenja obično sledi pomračenje Sunca.

A ono koje će se dogoditi u utorak, 29. aprila, biće “kružno”, a ne “potpuno”. To je zbog toga što će se pomračenje dogoditi u trenutku kad je Mesec na svojoj najudaljenijoj tački od Zemlje, pa Sunce ne može da bude u potpunosti prekriveno.

Zbog toga će krajnji rezultat - vatreni prsten, sigurno biti prava atrakcija retkim srećnicima koji - na malom delu Antarktika. Najbolji pogled biće iz Tasmanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: