Rešena misterija "okeanskog zvuka patke"

Misterija bizarnih zvukova patki koje kvaču u okeanu konačno je razotkrivena, tvrde naučnici.

Život

Izvor: BBC

Sreda, 23.04.2014.

20:40

Default images

Ova buka, nazvana „bio-patka“ – pojavljuje se tokom zime i proleća u Južnom okeanu, ali je njegov izvor decenijama zbunjivao naučnike.

Međutim, uz pomoć akustičnih snimača otkriveno je da je taj zvuk zapravo podvodno ćaskanje minka kita sa Antarktika.

Glavni istraživač, Denis Riš iz Američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije izjavila je da je „bilo teško pronaći signal sve do sada“.

Ovaj čudni zvuk prvi put su registrovale podmornice pre 50 godina, a svi koji su ga čuli bili su iznenađeni njegovom sličnošću sa kvakanjem pataka.

Od tada, ova ponavljajuća buka niske frekvencije snimljena je nebrojeno puta u vodama oko Antarktika i zapadne Australije, a mogući izvori išli su od riba pa do brodova.

Istraživači sada tvrde da imaju „konačne dokaze“ da ovaj zvuk proizvode minka kitovi.

Oni su 2013. godina prikačili akustične snimače na dva morska sisara i snimali zvukove koje kitovi stvaraju.

„U pitanju je ili bila životinja koja je nosila snimač ili životinja u blizini iste vrste koja je pravila ovaj zvuk", izjavila je dr Riš.

Naučnici još nisu sigurni pod kojim okolnostima ovi kitovi proizvode pačiji zvuk, iako su snimljeni zvukovi napravljeni blizu površine i pre nego što su životinje krenule u veliku dubinu kako bi se hranile.

Tim istraživača koji je istraživao ovu misteriju smatra da će im saznanja pomoći da nauče više o ovim malo proučavanim životinjama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: