Mladi vide Srbiju u EU 2020. godine

U anketi kluba „Super ste”, talenti iz naše zemlje kažu da nas uspešna budućnost čeka samo ukoliko vredno radimo

Život

Izvor: Izvor: Politika/A. C.

Sreda, 23.04.2014.

10:41

Default images

Više od polovine mladih, učesnika istraživanja kluba „Super ste”, uzrasta od 16 do 27 godina, vidi Srbiju u Evropskoj uniji do 2020. godine. Njih 56 odsto izrazilo je ovakav stav, dok je svaki osmi izjavio da će u narednih 10 godina naša zemlja biti na dobrom putu ka prosperitetu, sa delimično sprovedenim reformama, ali i dalje u određenim problemima, piše Politika.

Odgovarajući na pitanja u anketi prilikom apliciranja za članstvo u klub „Super ste”, samo tri odsto od 151 učesnika ispitivanja iskazalo je potpuni pesimizam. Odgovarajući na pitanje da li svoju domovinu vide kao uspešnu zemlju, sa razvijenom privredom i smanjenom stopom nezaposlenosti, oni su izrazili stav da sledi period stagnacije koji će da uzrokuje još problema i da usmeri zemlju na put degradacije. Nekolicina kandidata za ulazak u klub talenata „Super ste” izjasnilo se d,a bez obzira na trud i rad, njihova lična situacija zavisi od okolnosti u zemlji, a drugi da nas uspešna budućnost čeka samo kao produkt našeg truda i intenzivnog zalaganja.

Istraživanje je pokazalo da velika većina predstavnika današnje generacije mladih prirodnjaka, društvenjaka i umetnika želi da radi posao koji voli, čak i po cenu da nisu adekvatno plaćeni. Oni su premašili grupu onih koji su rekli da su spremni na kompromis i da bi da rade bolje plaćen posao čak i ako je manje izazovan.

Interesantno je da mladi sa visokim prosekom na studijama, talentovani za razne oblasti, ne pokazuju spremnost da se bave politikom. Iako većina kaže da su za aktivno učešće u rešavanju relevantnih problema u društvu i donošenje odluka u lokalnim zajednicama, na državnom nivou samo šest odsto njih bi pristalo na politički angažman. Tek 25 odsto njih je preciziralo da bi se angažovalo isključivo na lokalnom nivou. Ostali društveni aktivizam vide u širokom dijapazonu oblasti od raznih radionica, seminara, medija, na fakultetima, u humanitarnim aktivnostima, i to u okviru građanskih obaveza ili stručnih organizacija.

Cilj programa kluba „Super ste” jeste da promoviše i nagradi aktivne, talentovane i kreativne mlade, a nedavno sprovedeno istraživanje među kandidatima za članstvo u ovom klubu imalo je cilj da prikaže stavove mladih i ambicioznih ljudi prema aktuelnim društvenim temama. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: