Turska RTV: Istanbulu preti potop 2100.

Ukoliko se obistini predviđanje naučnika i u slučaju topljenja glečera poraste i nivo Mramornog mora, južnu obalu Istanbula prekriće voda, prenela je Turska radio-televizija.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.04.2014.

21:12

Default images

Naučnici su upozorili da će, ukoliko se nastavi globalno zatopljenje izazvano ljudskim faktorom, zbog topljenja leda na polovima rast nivoa mora do 2100. godine dostići 80 centimetara.

Nivo mora u svetu se od 1880. godine na ovamo povećao za 20 centimetara. Martin Vargic iz Slovačke, koji se amaterski bavi grafičkim dizjanom, pripremio je mapu o tome kako će svet izgledati kada nivo vode poraste za 80 cm.

Ukoliko se taj scenario ostvari, najveću štetu pretrpeće London, Amsterdam i Berlin, jer će gradovi potpuno ostati ispod nivoa mora i nestati.

Veći deo Australije biće potopljen i nastaće divovske močvare. Gotovo sve amazonske šume u Južnoj Americi takođe će ostati pod vodom i pretvoriti se u Amazonsko more.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: