Beograd: Počela Konferencija mladih naučnika

Internacionalna konferencija mladih naučnika, koja je i nezvanično svetsko prvenstvo istraživačkih radova iz više naučnih disciplina, a u kojoj učestvuju srednjoškolci iz celog sveta, danas je svečano otvorena u Beogradu.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 18.04.2014.

13:42

Default images

Na konferenciji, koja će trajati do 23. aprila, biće predstavljeni istraživački radovi iz oblasti fizike, matematike, informatike, zaštite životne sredine, bilogije i hemije.

U manifestaciji učestvuju, osim mladih naučnika iz Srbije, i njihove kolege iz Indonezije, Holandije, Nemačke, Rusije, Poljske, Litvanije, Ukrajine, Gruzije, Velike Britanije, Malezije, Brazila, Singapura, Turske, Hrvatske, Kine...

Konferencija, 21. po redu, trebalo je da se održi u Ukrajini, ali je zbog aktuelnih događaja u toj zemlji, organizacija poverena Regionalnom centru iz Beograda.

Više od 100 mladih naučnika predstaviće svoje naučno-istraživačke radove iz različitih disciplina, a cilj organizatora bio je upoznavanje učenika sa metodama naučnog istraživanja, što uključuje različite faze istraživačkog rada. Direktor "Regionalnog centra za talente Beograd 2" Nikola Srzentić poželeo je gostima iz inostranstva da se u Beogradu osećaju kao kod kuće, ali i da imaju puno uspeha u ukupnom radu i nastojanju da se bave naukom.

"Zahvaljujem se i ljudima iz organizacije koji su poverili organizovanje Konferencije Beogradu i nadam se da ćemo opravdati poverenje. Srećni smo jer će Beograd i Srbija, u narednih šest dana, biti jedan od centara nauke u svetu", rekao je Srzentić.

On je izrazio nadu da će mladi naučnici postići ogromne rezultate poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića...

Učenik Računarske gimnazije Stevan Crnojević je na Konferenciji mladih naučnika u Holandiji i Indoneziji osvojio zlatne odličja iz oblasti računarskih nauka, a na konferenciji u Beogradu angažovan je kao koordinator i vodič.

Crnojević je rekao da će na skupu u Beogradu mladi naučnici prezentovati radove stručnim komisijama, na engleskom jeziku, a na osnovu toga će neki od njih dobiti odličja - zlatnu, srebrnu ili bronzanu medalju ili specijalnu nagradu ako Komisija proceni da neki rad ima poseban doprinos.

Učenik drugog razreda 13. beogradske gimnazije Jovan Mitić, rekao je novinarima da su skupovi na kojima se okupljaju mladi naučnici veoma značajni, jer time šire vidike, upoznaju ljude iz različitih zemalja, čime mogu da ostvare nova poznastva korisna za dalju karijeru, razmene znanja i lepo se provedu.

Nikola Tepić, učenik drugog razreda Treće beogradske gimnazije istakao je da je Konferencija važna i za Srbiju i za druge države, jer se skupljaju naučnici iz celog sveta, koji se takmiče u različitim istraživačkim naukama.

Takmičenje je, kako je dodao, značajno jer se stiču nova poznastva, vide nove metode, projekti koje su učenici godinama pisali i istraživali. Tepić, koji je posebno zainteresovan za zaštitu životne sredine, istakao je da se diplome sa Konferencije izuzetno cene, kako u Srbiji, tako i u svetu, pre svega prilikom upisa na fakultet.

Svečanom otvaranju u Domu omadine prisustvovali su ambasador Indonezije u Srbiji, kao i predstavnici ambasada Mađarske i Malezije. U okviru manifestacije biće održana i izložba poster prezentacija radova, za sutra je najavljena i sama prezentacija projekata, a u utorak, 22. aprila će, u Skupštini grada, biti organizovana svečana dodela priznanja.

Radove učesnika ocenjivaće sedmočlani, međunarodni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz svih naučnih disciplina, Konferencija danas ima 42 aktivne zemlje članice, a u njoj je do sada učcestvovalo više od 3.500 mladih naučnika iz različitih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: