Emotikon "smajli" potiče iz 17. veka?

Američki bloger Livaj Stal je ubeđen da je čuveni emotikon prvi put korišćen još u 17. veku.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

19:57

Default images

Veruje se da je simpatični znak, sastavljen od dve tačke, crtice i zatvorene zagrade, koji predstavlja nasmešeno lice, izmislio profesor Skot Falman sa Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, 1982.

Stal, međutim, tvrdi da je "smajli" mnogo stariji i da ga je našao u pesmi "The Fortune" engleskog pesnika Roberta Herika iz 1648. "Čitajući pesme Roberta Herika, mislim da sam nabasao na prvog smajlija u istoriji", objašnjava on u svom blogu posvećenom književnosti.

Naime, u jednom Herikovom stihu pojavljuje se znak ":)" pored "još uvek smešeći se". Stal je najpre pomislio da je posredi štamparska greška, ali je nakon pregledavanja drugih izdanja konstatovao da se smajli uvek pojavljuje na istom mestu u pesmi.

Prema profesoru Alanu Džejkobsu sa Univerziteta Bejlor u Teksasu nema sumnje da je reč o štamparskoj greški.

Ovaj stručnjak navodi da su se u 17. veku zagrade retko koristile i da ih je najverovatnije dodao neko od savremenih izdavača.

Datum nastanka emotikona je doveo u pitanje i Njujork tajms kada je u septembru 2012. objavio govor bivšeg predsednika SAD Abrahama Linkolna iz 1862. u kojem se, takođe, pojavljuje jedan emotikon - ";-)".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: