Indija: Legalizovan treći pol

Vrhovni sud Indije doneo je presudu po kojoj je legalizovana kategorija trećeg pola i koja omogućava transseksualnim osobama da se zvanično deklarišu kao takve.

Život

Izvor: Beta

Utorak, 15.04.2014.

12:31

Default images

Sud je naložio državnim institucijama da transrodne osobe uključe u socijalne programe za siromašne, u sistem obrazovanja i zdravstvene zaštite, kao i da im pomognu pri zapošljavanju.

U saopštenju suda se dalje navodi pravo svakog čoveka da izabere kojem će polu pripadati i da se moraju garantovati sva prava i osobama koje se ne izjašnjavaju ni kao muškarci, ni kao žene.

Aktivisti koji se bore za prava tih osoba kažu da će život miliona Indijaca biti olakšan i da više neće trpeti diskriminaciju.

Svi zvanični dokumenti će od sada imati i treću kategoriju, obeleženu kao "transrodni".

Mnogi transseksualci u Indiji zarađuju za život tako što igraju ili pevaju na svadbama i proslavama, međutim i dalje se sve više njih okreće prosjačenju i prostituciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: