Naučnici otkrili talase na Titanu?

Naučnici su možda napokon uspeli da potvrde postojanje tečnih talasa na Saturnovom mesecu Titanu. U pitanju je fenomen koji su godinama istraživali bez ikakvog uspeha.

Život

Izvor: Thewire.com

Četvrtak, 20.03.2014.

21:50

Default images

Naučnici su već neko vreme zainteresovani za Titan zato što je po Nasi u pitanju „jedan od svetova najviše nalik Zemlji“.

Sa svojom gustom atmosferom i hemijskim jedinjenjima bogatim organskim elementima, Titan podseća na smrznutu Zemlju od pre nekoliko milijardi godina pre nego što je život počeo da upumpava kiseonik u našu atmosferu.

„Mogućnost postojanja talasa na površini Titana, stvari jedinstvene za Zemlju i naš solarni sistem, već neko vreme interesuje istraživače a možda su napokon uspeli da dođu do dokaza koji bi podržali ovu naučnu spekulaciju.

Sudeći po planetarnom naučniku Džejsonu Barnsu, neobične refleksije na površini jednog od njegovih ugljovodoničnih okeana mogle bi da budu izazvane talasima preko površine ovog lunarnog okeana nazvanog Punga Mare.

Ovaj okean sačinjen je iz gasov apoput metana i etana koji postoje u tečnom stanju na površini Titana gde je temperatura -180 stepeni Celzijusa.

Barns tvrdi da su pojedini pikseli na slikama koje su načinjene u okviru Nasine Kazini misije, svetliji od drugih tako da bi to moglo da bude rezultat uznemiravanja površine.

„Čini se da smo pronašli talase van Zemlje. Ono što vidimo može biti u skladu sa talasima, ali ne bi trebalo odbaciti ni druge mogućnosti“, izjavio je Barnes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: