I NASA ima svoju teoriju o smaku sveta

Nova studija koju je sponzorisao Nasin Svemirski centar Godard upozorava kako bi globalna industrijska civilizacija mogla da doživi kolaps u narednim decenijama zbog neodržive eksploatacije resursa i nejednake distribucije bogatstva.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2014.

21:30

Default images

Studija naglašava kako se upozorenja o kolapsu doživljavaju kao kontroverzna, a sada pokušava da objasni kako je prema istorijskim podacima vidljivo da je proces rasta i kolapsa krug koji se redovno ponavljao kroz prošlost.

Istraživački projekat baziran je na novoj multidisciplinarnoj metodi "HANDY" (Human And Nature Dynamical) koju predvodi matematičar Safa Motešari u saradnji s prirodnim i društvenim naučnicima.

Prema istorijskim zapisima čak su i napredne, kompleksne i kreativne civilizacije podložne kolapsu, što dovodi u pitanje održivost moderne civilizacije, piše Guardian.

Faktori koji objašnjavaju propast civilizacija i koji bi mogli da odrede rizik kolapsa moderne civilizacije su populacija, klima, voda, poljoprivreda i energija. Oni mogu da dovedu do kolapsa kada se skupe i generišu dve ključne društvene tačke: "rastezanje" resursa zbog naprezanja ekoloških kapaciteta i ekonomska stratifikacija društva na elite (bogati) i mase (siromašni).

Ovi istorijski fenomeni igrali su glavnu ulogu u procesima kolapsa poslednjih pet hiljada godina.

Trenutno je nivo ekonomske stratifikacije izuzetno velika i povezana je s prevelikom konzumacijom resursa, a elite se uglavnom nalaze u razvijenim industrijskim zemljama. Potrebno je hitno rešiti ekonomsku nejednakost kako bi se osigurala pravedna distribucija resursa, a njihovu konzumaciju treba drastično smanjiti.

Ovo je poziv za buđenje vladama, korporacijama i konzumentima i naglašava se kako se strukturne promene moraju desiti odmah.

Ovo nije prvi put da naučnici pokušavaju da nas upozore na potencijalnu globalnu katastrofu.

Prošle godine Stiven Hoking i veliki broj naučnika iz Velike Britanije sačinilu su takozvanu “listu apokalipsi” na kojoj su se našli katastrofalni događaji koji bi mogli da unište svet.

Foto: Image courtesy of Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: