Hemija u mozgu određuje idealnog partnera?

Izreka da između nekih parova postoji hemija pokazala se kao tačna, tvrdi antropološkinja Helen Fišer.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2014.

17:49

Default images

Kako da znate da li će vam veza biti srećna ili ćete propasti za nedelju dana? Ako je verovati antropološkinji Helen Fišer, trebalo bi napraviti hemijsku analizu i sve će vam biti jasno.

Njena teorija je da ljubavne veze počivaju na finom odnosu dominantnih hemijskih veza u mozgu, tj. na tome koji je hormon dominantan u vašem mozgu: dopamin, estrogen, serotonin ili testosteron.

Na temelju te ideje Fišerova je razradila četiri tipa ličnosti - istraživač, graditelj, šef i pregovarač koji imaju osobine pod uticajem dominantnog hormona.

Tako je pregovarač pod uticajem estrogena, dominantno ženskog hormona koji ipak imaju i muškarci od kojih mnogi spadaju u ovaj tip ličnosti. To su kreativne, intuitivne i strpljive osobe, ljubaznog ponašanja koje znaju da izraze svoja osećanja - jednom rečju, prave diplomate u odnosima sa suprotnim polom. Kako osvojiti pregovarača? Podstaknite mu maštu ...

Šef je pod uticajem testosterona, što daje realan pristup svemu u životu, odlučnost, iskrenost i brzo donošenje odluka. Ambicija je snažno izražena u područjima koja su takvoj osobi zanimljiva, a njih nema mnogo. Zanimaju ih isključivo osobe jednakih ili barem vrlo sličnih sklonosti. Samopouzdan pristup nju/njega osvaja bez problema.

Graditelj je pod uticajem serotonina, koji daje društvenost, ljubaznost i veštinu izgradnje odnosa. Uz to su tradicionalni i poštuju društvene norme. Moral je snažno izražen, zavisnici su od pravila i pravi su zaštitnici svih osoba koje vole. Osvojiti graditelja nije teško - budite organizovani, uredni i mirni, poštujte planove i to je to.

Istraživači su pod uticajem dopamina, znatiželjni i avanturističkog duha, stalno u potrazi za novim iskustvima. Njihova neumorna energija i kreativnost ne mogu tek tako da se zauzdaju jer ne vole rutinu, a obožavaju nezavisnost. Da biste osvojili istraživača, morate biti zanimljvi, spremni na sve i fleksibilni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: