Američki vojnici imaće moći Ajron Mena?

Prvi prototip visokotehnološkog oklopa koji bi vojnicima trebalo da omogući nadljudske sposobnosti, biće testiran ovog leta, kažu stručnjaci američke Komande za vojna istraživanja, razvoj i inženjering (RDECOM).

Život

Izvor: Live Science

Subota, 15.02.2014.

17:35

Default images

Oni u saradnji sa naučnicima Tehnološkog instituta u Masačusetsu rade na “odelu” koje podseća na kostim Ajron Mena, jednog od superheroja iz Marvelovih stripova.

Oklop bi trebalo da pruži zaštitu od metaka i opremljen je raznim senzorima i kamerama.

Nosi naziv TALOS, a američka vojska se nada da će biti operativan do avgusta 2018.

“Ovo odelo, ako je ispravno napravljeno, doneće revolucionarne mogućnosti za specijalne operacije”, kaže admiral mornanirice Vilijam Mekrejven, načelnik američke Komande za specijalne operacije.

Odelo će imati kamere, senzore koji detektuju povrede, posebnu penu za rane i neprobojni štit.

Osim toga, TALOS bi trebalo da uključi i egzoskelet za celo telo sa ekranima u kacigama koje daju informacije o okruženju vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: