Naučnici: Evo zašto je globalno zagrevanje „pauzirano“

Nova studija tvrdi da je nedavna pauza u globalnom zagrevanju izazvana jakim vetrovima nad Pacifikom, ali oni će vremenom izgubiti na intenzitetu i to će ponovo „aktivirati“ globalno zagrevanje.

Život

Izvor: Newser

Sreda, 12.02.2014.

08:50

Default images

Sudeći po studiji, znatno viši vetrovi u Tihom okeanu guraju površinsku toplotu ispod površine vode i tako smanjuju količinu toplote koja se diže u atmosferu.

Ovo je odgovorno za globalno smanjenje temperature na šta su skeptici ukazivali poslednjih godina.

Američki i australijski naučnici tvrde da viši vetrovi mogu da se zadrže tokom ove decenije ali će se vremenom smiriti.

„Čak i ukoliko se vetrovi dodatno ubrzaju, kad tad će ih uticaj gasova koji izazivaju efekat staklene bašte nadvladati. A kada se vetrovi umire, toplota će se vrlo brzo ponovo manifestovati“, izjavio je vođa studije Metju Ingland.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: