Koliko je star Veliki kanjon?

Debata oko starosti Velikog kanjona Kolorada traje više od jednog veka, a nedavno istraživanje pobija dosadašnje teorije.

Život

Izvor: B92

Utorak, 28.01.2014.

19:20

Default images

Pojedini naučnici smatraju da je najveći i najdublji kanjon na svetu daleko stariji nego što se misli (70 miliona godina), dok drugi tvrde da je prilično mlad u odnosu na geološku istoriju (pet do šest miliona godina).

Nedavno istraživanje pobija obe teorije, otkrivajući da je Veliki kanjon počeo da se formira pre 50 miliona godina, ali da je svoj definitivan oblik, kakav danas poznajemo, dobio relativno nedavno.

U studiji, objavljenoj u časopisu "Nejtčer geosajens" (Nature Geoscience), formacija Velikog kanjona odvijala se u nekoliko etapa. Najstariji deo, klanac pod nazivom "Uragan" (Hurricane), koji se nalazi na sredini kanjona, probila je pre 50 do 70 miliona godina reka koja je odavno nestala.

Susedni segment, "Istočni Veliki kanjon" (Eastern Grand Canyon), koji je oblikovala druga reka, star je između 15 i 25 miliona godina.

Potom se, pre pet do šest miliona godina, reka Kolorado uklopila u pejzaž probivši oba ekstremiteta Velikog kanjona - Mermerni kanjon (Marble Canyon) na istoku i Krajnje zapadni Veliki kanjon (Westernmost Grand Canyon) na zapadu.

Prema rečima istraživača, ovi klanci su nastavili da se šire pod uticajem erozije za 100 do 200 metara svakih milion godina da bi se na kraju međusobno povezali i stvorili Veliki kanjon.

Do ovih zaključaka, vođa istraživanja, Karl Karlstrom sa Univerziteta Novog Meksika u Albukerkiju, došao je pomoću raspoloživih geoloških podataka i termohronologije, tehnike koja omogućuje rekonstrukciju evolucije temperatura određenog tipa stene kao i datiranje trenutka njenog pojavljivanja na površinu pod uticajem rečne erozije koja je oblikovala kanjon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: