Nasin rover i dalje pronalazi čudne stvari na Marsu

Nasin rover Oportjuniti je možda sleteo na Mars pre 10 godina, ali on i dalje šalje dragocene podatke naučnicima na Zemlji. Najnovije otkriće rovera pokazuje da je voda nekada pomerala stene na ivici kratera nazvanog Endevor i da je taj prostor bio pogodan za razvoj života.

Život

Izvor: Mashable

Utorak, 28.01.2014.

12:47

Default images

Najveći deo dokaza u vezi sa postojanjem vode na Marsu ukazuje na to da je ona bila prekisela i samim tim nije predstavljala najbolje mesto za razvoj i održavanje čak i najizdržljivijih mikroorganizama. Međutim, ova izuzetno kisela i slana voda zapravo predstavlja odliku novijeg Marsa.

Najnoviji uzorci koje je Oportjuniti uzeo iz dela Marsa starijeg od 3,7 milijardi godina, kada je planeta bila potpuno drugačije mesto, ukazuju na to da su uslovi na Marsu u prošlosti bili znatno blaži i samim tim pogodniji za razvoj života.

„Rezultati do kojih je Oportjuniti došao drugačiji su od onih koji su do sada stizali, zato što nam prikazuju potpuno drugačije mesto na Marsu, iz potpuno različitog vremenskog perioda“, izjavio je naučnik zadužen za ovu misiju Džon Grocinger.

Naučnici polako uočavaju trend koji pokazuje da je Mars u prošlosti bio znatno pogodniji za razvoj života nego što je sada i u određenom vremenskom periodu mogao je da bude dom životu koji je mogao da traje stotinama miliona godina.

Oportjunitijevi rezultati slični su onima do kojih je došao rover Kjuriositi. On je otkrio drevni potok kojim je nekada tekla voda, a analizom uzoraka stena Kjuriositi je takođe potvrdio da je planeta nekada bila pogodna za razvoj života.

Misija rovera Oportjuniti je trebalo da traje 90 dana, ali on je i dalje potpuno operativan i deset godina kasnije i dalje sprovodi naučne eksperimente na Marsu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: