Smog u Los Anđelesu je sada "made in China"

Kao i mnogi drugi legendarni američki proizvodi, smog u Los Anđelesu sada se pravi u Kini.

Život

Izvor: Telegraph

Četvrtak, 23.01.2014.

17:28

Default images

Ovo je otkriće najnovije naučne studije koja je zaključila da je notorno zagađenje u Kini svoj put do Zapadne obale Amerike stiglo preko Pacifickog okeana.

Sa druge strane, ističe se u studiji, ovo zagađenje u Kini je takođe rezultat toga što sve veći broj kompanija u SAD svoju proizvodnju seli u ovu zemlju i da je u pitanju „bumerang“ efekat.

Sudeći po ovom istraživanju, zagađenje koje Kina „izvozi“, iznosi 12 do 24 odsto dnevnih nivoa sulfata u ovom delu SAD.

Nivo smoga u Los Anđelesu se proteklih godina drastično smanjio, ali je istraživanje otkrilo da, zahvaljujući emisijima iz Kine, ovaj grad sada svake godine ima jedan dan više kada su nivoi smoga znatno iznad federalnih zdravstvenih standarda.

Ova studija delo je grupe naučnika iz Kine, SAD i Velike Britanije koji su analizirali podatke iz 2006. godine. Oni su otkrili da je otprilike 20 odsto zagađenja u Kini rezultat proizvodnje za izvoz u druge zemlje.

I dok su naučnici zabrinuti zbog globalnog efekta koji zagađenje u Kini može imati, najveći deo zagađenja u Los Anđelesu i dalje je rezultat lokalne industrije i izduvnih gasova koje stvaraju automobili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: