Danski zavisnici prodaju časopise za drogu

Danski narkomani su počeli da na ulicama prodaju časopis pokrenut da bi im pomogao da zarade za nabavku droge, u nadi da će ih to odvratiti od prostitucije i drugih krivičnih dela, objavili su danas lokalni mediji.

Život

Izvor: Tanjug

Subota, 11.01.2014.

09:50

Default images

Časopis nazvan "Iligal" je osmislio preduzetnik Mihael Lodberg Olsen, koji otvoreno navodi da će prodavci tog lista verovatno iskoristiti zarađena sredstva da bi kupili drogu.

"Ovaj projekat ima dva cilja: želimo da doprinesemo dekriminalizaciji korisnika droge i da im damo priliku za zaposlenje, kako bi se na taj način smanjio broj krivičnih dela i ublažio problem prostitucije", rekao je Lodberg Olsen.

U prvom broju "Iligala" se mogu pročitati priče o neuspešnom ratu protiv droge, dekriminalizacija korisnika teških droga u Portugaliji - što se navodi kao primer uspeha, kao i top lista 20 najopasnijih droga, na čijem čelu se nalazi alkohol.

Časopis je objavio procenu po kojoj narkoman koji svoju zavisnost finansira krađom košta društvo pola miliona kruna (67.000 evra) mesečno. "Jedan 'ajfon' koji u prodavnici košta 5.000 kruna na ulici postiže cenu od samo 500 kruna. Da bi zaradio 1.000 kruna, narkoman mora da ukrade robu u uličnoj vrednosti od 1.000 kruna", ističe Olsen.

Jedan primerak "Iligala" košta 30 kruna (četiri evra), od čega prodavcu pripadne 20 kruna (2,7 evra). Olsen navodi da su mnogi od onih koji žive od prodaje časopisa, a koji se ne bave kriminalom, korisnici heroina, kojima dnevno za drogu u proseku treba 300 do 600 kruna (40 do 80 evra).

Trenutno "Iligal" prodaje oko 40 prodavaca, a tiraž je porastao sa početnih 5.000 primeraka na dvostruko više kad je reč o drugom broju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: