Otkrivena još jedna tajna u vezi sa Tutankamonom

Egipatski faraon Tutankamon bio je balsamovan sa penisom u erekciji, tvrdi egiptolog Salima Ikram, profesorka na Američkom univerzitetu u Kairu.

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.01.2014.

21:57

Default images

U studiji objvaljenoj u časopisu "Etudes et Travaux", ona je objasnila da je 11. faraonu XVIII egipatske dinastije, čuvenom po lepoti grobnice, polni organ ispravljen pod uglom od 90 stepeni pomoću traka tokom balsamovanja.

Ikramova navodi da je ovaj postupak imao religijski značaj jer penis u erekciji evocira regenerativna svojstva boga Ozirisa.

Prema mitologiji, Oziris je ubijen, a njegovo telo raskomadano na 13 delova. Njegova žena Izida uspela je sakupi sve delove rasparčanog tela osim penisa.

Neobično balsamovanje imalo je za cilj da spreči širenje atonizma, monoteističke religije koju je uveo Tutankamonov otac Ehnaton. Posmrtna erekcija mladog faraona bila znak poštovanja prema kultu Ozirisa. Nijedna druga mumija nije pronađena u tom položaju.

Tutankamonov penis je vremenom otpao i nestao. Veruje se da je ukraden u trenutku kada je mumija otkrivena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: