Snimljena eksplozija na Suncu, stiže geomagnetna oluja

Nasin solarni satelit (Solar Dynamics Observatory - SDO) snimio je veliku eksploziju na Suncu koja se desila u ogromnoj grupi pega označenih kao AR 1944.

Život

Izvor: Space.com

Sreda, 08.01.2014.

18:50

Default images

U pitanju je najveća grupa sunčevih pega koja se pojavila u poslednjih 9 godina.

Nasina Solar Dynamics laboratorija snimila je video koji prikazuje ovu ogromnu solarnu baklju pokazujući je kao eksploziju radijacije sa regiona kolosalnih sunčevih pega pod nazivom AR1944.

Ova grupa pega, koja se trenutno nalazi na sredini Sunca kada se ono posmatra sa Zemlje, jedna je od najvećih koje su primećene u poslednjih 10 godina.

Stručnjaci predviđaju da će ova solarna baklja pokrenuti geomagnetne oluje u magnetnom polju Zemlje kada talas super-vrele solarne plazme dođe do Zemlje u narednih nekoliko dana.

“Ovo je prva značajna solarna baklja u 2014. godini”, izjavila je portparolake Nase, Karen Foks.

Solarne baklje X klase su najmoćnije solarne oluje na Suncu, one srednje snage spadaju u M klasu dok se oluje C klase nalaze na trećem mestu po snazi.

Kada su uperene ka Zemlji, najjače solarne baklje X klase predstavljaju rizik po astronaute u orbiti i mogu da prekinu komunikaciju i rad navigacionih satelita, ali ovaj put, radijacija nije predstavljala problem za astronaute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: