"Super-vulkan ipak preti da uništi čovečanstvo"

Naučnici su analizirali istopljene stene unutar skrivenog super-vulkana ispod Nacionalnog parka Jeloustoun i otkrili da bi moglo da dođe do njegove erupcije bez spoljnih okidača i uticaja.

Život

Izvor: Independent

Ponedeljak, 06.01.2014.

17:30

Default images

Erupcija super-vulkana koja je stotinama puta moćnija od konvencionalnih vulkana – sa potencijalom da zbriše civilizaciju kakvu poznajemo danas, je znatno stvarnija nego što se do sada mislilo.

Analiza istopljenih stena unutar skrivenog vulkana u Nacionalnom parku Jeloustoun pokazala je da je erupcija moguća bez postojanja spoljnjih okidača.

Naučnici su do sada verovali da je mnogim super-vulkanskim erupcijama potreban zemljotres kako bi se Zemljina kora otvorila i dozvolila magmi da pobegne. Međutim, istraživači sada tvrde da to može da se desi i kao rezultat nagomilanog pritiska.

Super-vulkani predstavljaju drugi globalni kataklizmički rizik, odmah nakon udara asteroida i u prošlosti su bili odgovorni za masovna istrebljenja, dugoročne klimatske promene i „vulkanske zime“ izazvane vulkanskim pepelom koji blokira sunčevu svetlost.

Poslednja ovakva poznata erupcija desila se pre 70.000 godina na mestu današnjeg jezera Toba na Sumatri. Erupcija je izazvala vulkansku zimu koja je blokirala sunčevu svetlost na 6 do 8 godina što je rezultovalo periodom globalnog zahlađenja koje je trajalo hiljadama godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: