Dinosauruse je moguće vratiti u život?

Biohemičarka sa britanskog Oksford univerziteta, Alison Volard, tvrdi da bi dinosaurusi mogli da se vrate u život, i to kroz DNK ptica.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 22.12.2013.

22:20

Default images

Ona smatra kako bi naučnici utvrđivanjem i izmenom određenih gena pronađenih u DNK modernih ptica, trebalo da budu u mogućnosti da naprave "dizajn" genoma praistorijskog stvorenja.

"Znamo da su ptice direktni potomci dinosaurusa, što dokazuju i pronađeni fosili, koji ukazuju na prelaz između pojedinih dinosaurusa i današnjih ptica. Ova evolucija znači da duboko u DNK-u današnjih ptica postoje isključeni geni koji kontrolišu osobine koje su imali dinosaurusi. To upućuje na ideju da možemo napraviti svojevrsnu deevoluciju i vratiti dinosauruse u život", smatra Volard a prenosi Telegraph.

Dodaje kako sve životinje i biljke dele zajedničke pretke koji su živeli pre 1,6 milijardi godina, i da je deevolucija itekako moguća.

Najveći deo posla bio bi, dakle, u dizajnu genoma koji bi bio stvoren kombinacijom miliona kratkih fragmenata nukleinskih kiselina, slično kao kod slaganja slagalice, što i nije jednostavan posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: