Geni određuju za koga ćete glasati na izborima?

Biologija možda nije sudbina, ali svakako oblikuje naš izbor na glasanju.

Život

Izvor: Daily Mail

Nedelja, 22.12.2013.

10:41

Default images

Nova studija pokazala je da su naši politički stavovi duboko ukorenjeni u našoj DNK, dok 56 odsto svih naših uverenja zavisi od gena.

Individualna iskustva, odgoj i drugi društveni uticaji objašnjavaju preostale varijacije u našoj orijentisanosti na desnicu ili levicu, pokazala je studija.

“Ranije smo mislili da su politički stavovi i ponašanja ukorenjeni u odnosima sa okruženjem”, kaže koautor dr Kevin Smit, politikolog sa Univerziteta u Nebraski.

“Međutim, naša studija je pokazala da su barem delimično za to odgovorni i naši geni”.

Za potrebe studije objavljene u ovomesečnom izdanju žurnala Political Psychology, istraživači su ispitali 682 para sredovečnih blizanaca.

Polovina blizanaca bila je jednojajčana i delila iste gene, dok je ostatak čine fraternalni blizanci koji dele oko 50 odsto gena.

Oni su ispitani o stavovima o nizu političkih tema uključujući i gej brakove i egalitarizam.

Istraživanje je pokazalo da identični blizanci imaju sličnije političke stavove od fraternalnih, a dalje statističke analize dokazale su da su razlike posledica genetskih uticaja.

Studija je takođe otkrila da je oko 48 odsto razlike u ekstremnim autoritarnim uvertenjima nasleđeno, dok je oko 50 odsto egalitarističkih gledanja na svet ukorenjeno u našim genima.

Jedan od autora studije dr Džon Hibing kaže da bi otkrića mogla pomoći u olakšavanju političkih tenzija.

“Mnogi smatraju da bi ljudi mogli da dođu do dogovora, samo ako bi dovoljno dugo razgovarali o politici”, rekao je on.

“Naše istraživanje, kao i ostala na ovom polju, ukazuju da su političke razlike i biološke i da utiču na to kako doživljavamo svet oko nas”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: