Australija: Pucanj u svetsko prirodno blago

Uprkos tome što je zaštićen kao blago naše planete od neprocenjive vrednosti, Veliki koralni greben "primiće još jedan metak" ukoliko se ostvari plan australijske vlade.

Život

Izvor: Izvor: B92, Guardian

Sreda, 18.12.2013.

11:48

Default images

Da li se sećate jednog od prvih konkursa za posao iz snova, koji je raspisan ne tako daleke 2009. godine? Britanac Ben Sauthol nadmašio je više od 35.000 kandidata iz celog sveta, dobivši posao nezvaničnog ambasadora australijskog tropskog ostrvu Hamilton, delu Velikog koralnog grebena.

Nakon samo četiri radna dana Sauthol je oduševljeno obavestio svet o neverovatnim lepotama Velikog koralnog grebena, navodeći: “Moj boravak ovde je spektakularan! Ovde zaista postoji ponešto zanimljivo za svakoga!”

Sauthol je godinu dana promovisao ostrvo Hamilton i ceo koralni greben, približavajući tako lepote svetskog prirodnog čuda i onima koji nisu u prilici da posete sami australijsko blago.

Međutim, kako piše britanski Gardijan, lepota tog predela ozbiljno je dovedena u pitanje nakon što je 11. decembra lokalna vlada donela odluku u neposrednoj blizini da dozvoli izgradnju velikog pristaništa koje će udomljavati tankere sa ugljem.

To će biti najveće svetsko pristanište za prenosioce uglja.

PROČITAJTE: Amerika "bombardovala" Veliki koralni greben

Izgradnja objekta podrazumevaće uklanjanje tri miliona kubnih metara površinskog sloja morskog dna, koje će potom biti odloženo na delove Velikog koralnog grebena.

Kako bi slikovitije objasnio o kolikom je poslu reč, Aleksandar Vajt za Gardijan navodi da bi se taj izvučeni materijal mogao utovariti na čak 150.000 kamiona koji bi poređani u nizu povezali Brizbejn i Melburn.

Ovakav projekat, piše Vajt, biće poguban za jedinstveni ekosistem Velikog koralnog grebena koji je zaštićen predeo od 1. jula 2004. godine, kada je uvršten na listu Svetske baštine. Morske krave i crne morske kornjače prve su na dugačkoj listi ugroženih vrsta koje bi ovakav potez uništio, što je pokazao i nezavistan izveštaj koji je za potrebe australijske vlade sačinjen u avgustu ove godine.

Osim što je neprocenjiv za našu planetu, Veliki koralni greben svake godine Australiji donese i veliku količinu novca, najviše od turista koji obilaze ovaj, kako ga često zovu, najveći živi organizam na svetu. Samo tokom 2011. i 2012. godine Australija je od Velikog koralnog grebena zaradila 5.68 milijardi dolara.

PROČITAJTE: Borba za Veliki koralni greben

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: