Ovaj gas je 7.000 puta gori po Zemlju od CO2

Kanadski istraživači su identifikovali novi gas koji izaziva efekat staklene bašte i koji poseduje ekstreman potencijal za ubrzavanje globalnog zagrevanja.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 15.12.2013.

19:25

Default images

Tokom jednog veka, jedan molekul PFTBA ima uticaj na klimu kao 7.100 molekula ugljen-dioksida, izjavila je Andgela Hong, vođa studije koja je identifikovala perfluorotributylamin.

“Tvrdimo da PFTBA ima najveću radijativnu efektnost u poređenju sa bilo kojim drugim molekulom koji je detektovan u atmosferi do sada”, izjavila je Hongova.

Električni uređaji poput tranzistora i kondenzatora, koristili su PFTBA od početka prošlog veka, piše Guardian, iako je njegov uticaj na klimu tek sada utvrđen.

I poput sličnih industrijskih hemikalija, perfluorotributylamin nije regulisan nikakvim klimatskim zakonom.

Istraživači su otkrili da, kada se uporedi sa ugljen-dioskidom, postoji jako malo perfluorotributylamina u atmosferi – 0.18 delova na trilion oko Toronta, gde je studija sprovedena, u poređenju sa 400 delova na milion CO2.

I dok okeani i drveće upijaju ugljenik, istraživači tvrde da niko ne zna kako atmosfera može da se oslobodi nove hemikalije koja može da se zadrži i do 500 godina.

“Moramo da se postaramo da udeo perfluorotributylamina ne poraste i postane jedan od glavnih uzroka daljeg globalnog zagrevanja”, tvrde istraživači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: