Da li ljudi mogu da "namirišu" strah?

Kada doživimo strašno iskustvo često možemo da namirišemo strah u vazduhu. Naučnici su rekli da do toga dolazi jer naše čulo mirisa postane aktivnije kada smo prestrašeni.

Život

Izvor: B92

Petak, 13.12.2013.

14:09

Default images

Sve što pomirišemo kada osećamo strah useca se u naše pamćenje i budi iste emocije svaki put kada taj miris osetimo.

Istraživači sa univerziteta "Ratgers" u Nju Džersiju, koji su radili studiji, rekli su da ovo otkriće može biti korisno za tretmane poremećaja posttraumatskog stresa u kojem čula mogu izazvati napad. Razvili su novu teoriju nakon što su testirali moždanu aktivnost miševa. Koristili su električne šokove kako bi ugradili strah povezan s određenim mirisima. Svaki put kada je pušten određeni miris, čula mirisa su postala četiri puta aktivnija. Otkriće sugeriše da nas naša čula upozoravaju kada se nalazimo u opasnoj situaciji.

Neurolozi smatraju da su mirisi okidači za sećanje zbog olfaktornog nerva, koji prenosi poruke iz nosnica u mozak i smešta u veoma bliskom području amigdale i hipokampusu, koji su povezani s emocionalnim sećanjem.

Naučnici su prethodno pretpostavljali da su organi čula - oči, nos i uši, obični detektori, a da mozak otkriva šta poruka znači.

"U starom modelu oko je kao kamera, uvo kao mikrofon, nos kao hemijska laboratorija, a posao mozga je da analizira informacije", rekao je Džon Mekgan, autor studije koja je objavljena u časopisu "Sajens".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: