Putin brani ruske tradicionalne vrednosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin iskoristio je današnje obraćanje Gornjem i Donjem domu ruskog parlamenta da stane u odbranu tradicionalnih ruskih vrednosti.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2013.

15:47

Default images

Rusija je podstakla kritike Zapada zbog zakona koji zabranjuje "propagandu netradicionalnih odnosa", što, kako tvrde grupacije za zaštitu prava homoseksualaca, daje zeleno svetlo za njihovo uznemiravanje i zastrašivanje.

Taj zakon je podstakao aktiviste širom sveta da zatraže bojkot Zimskih olimpijskih igara u Sočiju koje se održavaju u februaru, podsetila je agencija AP.

Putin je u svom 70-minutnom govoru koji je prenosila televizija obećao da će štititi tradicionalne porodične vrednosti koje su, kako je rekao, temelj ruske moći i odbrana od "takozvane tolerancije - bespolne i jalove".

On je izrazio žaljenje zbog "preispitivanja moralnih normi" do kojeg je došlo u mnogim zemljama.

"To uništavanje tradicionalnih vrednosti ne samo da dovodi do negativnih posledica po društvo, već je i nepobitno antidemokratsko jer je zasnovano na apstraktnom pojmu i u suprotnosti je sa običajima većine ljudi", rekao je Putin.

Citirajući ruskog filozofa s početka 20-ih godina prošlog veka Nikolaja Berđajeva, Putin je rekao da konzervatizam ne sprečava društvo da napreduje, već ga "sprečava da padne u haotičnu tamu i stanje primitivnog čoveka".

Ta njegova ocena je dočekana snažnim aplauzima prisutnih, među kojima su bili članovi parlamenta, pripadnici pravosuđa, verski lideri i federalni i regionalni zvaničnici.

Putin se smatra pobožnim hrišćaninom, ali je tek poslednjih godina počeo da promoviše tradicionalne vrednosti i Rusku pravoslavnu crkvu, navela je agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: