Kormorani vole obale Lima

Obale Lima, a posebno Potpećko jezero na ovoj reci izmedu Prijepolja i Priboja, i ove jeseni zaposelo je na hiljade kormorana koji, prema tvrdnjama ribara, toliko prorede riblji fond da se oporavlja do njihovog ponovog dolaska.

Život

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.12.2013.

16:51

Default images

Po već ustaljenoj navici u poslednjih petnaestak godina, ove ptice krajem novembra dolaze na obale reke Lim i tu borave sve do kraja marta.

Kormorani su ovih dana, kao i ranijih godina, bukvalno rasterali ribare sa obala Lima i Potpećkog jezera, tamaneći riblju populaciju u ovim vodama. Kormorani u Polimlje dolaze iz Skandinavskih zemalja i sa severa Evrope, kod nas su zaštićena ptičja vrsta, a uprkos jadikovkama ribara da masovno uništavaju ribu njihovo izlovljavanje je strogo zabranjeno.

Kormorani toliko proređuju ribu u Limu da se fond u ovoj reci jedva oporavlja do njihovog narednog dolaska. Poznato je da kormoran dnevno pojede najmanje po dva kilograma ribe, gotovo onoliko koliko je i sam težak, a ova ptica je veoma spretna, roni do 10 metara u dubinu, brzo leti, a veoma ju je teško uhvatiti živu i na kopnu.

Kormorani na reci Lim ne zaziru ni od koga, ima ih na hiljade, a prave veliku štetu i na drveću koje se zbog njihovog boravka i obilja izmeta vrlo brzo ofarba u belo i ubrzano suši.

Ribari i ljubitelji prirode ovih dana planiraju da kod nadležnih institucija zatraže pomoć kako bi se reka Lim i njeno priobalje ipak zaštitili od kormorana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: