Ne, Mandela ovo ipak nije izjavio

Vest o smrti Nelsona Mandele potresla je ceo svet. Mnogi su svoju tugu izrazili komentarima na društvenim mrežama. Neki su za tu priliku odabrali omiljenu Mandelinu izjavu. I tu je nastao mali problem...

Život

Izvor: Izvor: B92, Time

Subota, 07.12.2013.

19:58

Default images

Kako je to sve češća pojava u virtuelnom svetu, na mnogim sajtovima mogu se pronaći citati znamenitih ličnosti čiju je autentičnost nekada veoma lako, a ponekad i teško uvtrditi.

Takav je slučaj i sa pojedinim Mandelinim izjavama, koje čuveni bivši južnoafrički predsednik zapravo nikada nije kazao.

Američki magazin Tajm uočio je da su brojni korisnici tvitera kao poslednji oproštaj od Mandele odabrali njegovu citat: "Naš najdublji strah nije da smo nesposobni. Naš najdublji strah je da smo moćni izvan svih granica."

Mnogi su se pozvali na Mandelin inauguracioni govor iz 1994, u kom je navodno upotrebljena i ova rečenica.

To ipak nije tačno, piše Tajm, a izjava zapravo potiče od Marijane Vilijamson. U pitanju je autorka jedne od najpoznatijih knjiga za samopomoć "A Return to Love: Reflections on the Principles of a Course in Miracles". Kako i kada je nastala zabuna, još uvek nije poznato.

Ukoliko tražite neke od Mandelinih inspirativnih citata, evo prave adrese za vas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: