Šta je važnije, uspeh ili neuspeh?

Jedan od ovogodišnjih laureata Nobelove nagrade tvrdi da uspeh naučnika zavisi od njegove sposobnosti da se nosi sa neuspehom.

Život

Izvor: B92

Petak, 06.12.2013.

22:38

Default images

Amerikanac Džejms Rotman, koji deli nagradu za medicinu sa zemljakom Rendijem Šekmanom i Nemcem Tomasom Zidkofom, kazao je da bavljenje naučnim istraživanjem gotovo uvek znači nemogućnost da se dobije željeni rezultat.

Razlika između "velikog naučnika i ne tako uspešnog" je u tome što prvi greši 99 odsto vremena, a drugi 99,9 odsto, objasnio je Rotman u Stokholmu gde će mu u utorak, 10. decembra, biti uručena prestižna nagrada.
Džejms Rotman (Foto: Beta/AP Photo/Jessica Hill)
On je napomenuo da je počeo da se bavi biohemijom kada je njegova molba da se priključi neuronaučnom programu Harvarda odbijena.

"Ispalo je da sam prilično dobar biohemičar", naveo je u šali, prenosi AP.

Rotman, Šekman i Zidhof dobili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu za istraživanje sistema kontrole transporta i isporuke ćelijskog materijala.

Njih trojica dele nagradu vrednu 1,2 miliona dolara.

Foto: pakorn / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: