Surfom protiv strašnog Ksavera

Dok olujno nevreme Ksaver sa orkanskim udarima vetra seje od sinoć pustoš po Poljskoj, i odnelo je već četiri ljudska života, na pobesneli Baltik sa neuobičajeno visokim talasima izašli su poljski surferi i ljubitelji adrenalinskih sportova.

Život

Izvor: Izvor: Daša Pavloviæ, dopisnica Bete

Petak, 06.12.2013.

19:42

Default images

"Fantazija. Na takve uslove čekamo čitavu godinu. Jesenje bure na Baltiku su zaista sjajne, stvaraju najbolje uslove za vožnju na talasima", kazao je televiziji TNV24 Pavel Jablonjski, višestruki prvak Poljske u surfingu na vetru.

On kao i mnogi drugi ljubitelji adrenalinskih sportova nije danas odoleo da izadje na visoke talase Baltičkog mora ili poljskih jezera iako od jutros poljska vatrogasna straža i policija apeluju na Poljake da radije ostanu u kućama ako baš ne moraju napolje.

Preko cele Poljske prelazi olujno nevreme Ksaver a orkanski udari vetra smiriće se tek u nedelju, predvidjaju meteorolozi.

U poslednja 24 časa otkako nevreme seje pustoš pre svega na Baltiku na severu Poljske, poginule se četiri osobe, od toga tri muškarca u Poraju kada je na njihov automobil vetar oborio veliko drvo i potpuno zgnječio sve osim prtljažnika.

Zbog pokidanih vodova 400.000 ljudi širom zemlje ostalo je bez struje, oštećene su 32 zgrade, zbog vetra koji je počeo da nosi krov evakuisano je 570 djaka iz jedne škole a u najugroženijim oblastima u nekoliko desetina škola nastava je obustavljena a deca su ostala kod kuće.

Popadalo drveće i vetar koji kao od šale skida delove krovova, u Boleslavcu na jugozapadu Poljske oborio je dimnjak toplane visok 40 metara.

Vatragasna straža izlazila je u poslednja 24 časa na teren više od 2.700 puta. Znatno je otežan i saobraćaj, posebno na severozapadu zemlje gde olujno nevreme prati i vejavica ili sneg sa kišom.

Zbog nevremena i vetra koji tera sneg na piste prizemljeni su tokom dana avioni u Varšavi, Gdanjsku i Vroclavu gde su otkazani neki letovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: