Beskućnik za klavirom: Muzika koja tera suze na oči

Beskućnik, koji ne poznaje notni sistem i nema nikakvo muzičko obrazovanje, iznenadio je zaposlene i kupce u jednoj prodavnici polovnih instrumenata u Vankuveru virtuoznim sviranjem klavira.

Život

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2013.

11:40

Default images

Bez obzira na to što su mu prsti promrzli na surovim temperaturama, Dejvid Alen Velš (50) spontano je izveo muzički komad koji je držao pažnju svih prisutnih u radnji Second Hand Solutions.

Zaposleni kažu da je Velš, koji je beskućnik od šeste godine, dolazio jednom ili dva puta mesečno tokom barem jedne godine i svaki put impresionirao mušterije svojim improvizacijama na klaviru, a neke od njih je do suza ganuo.

Velš kaže da nema kontrolu nad onim što svira i da ga muzika obuzima. Nikada nije išao na časove klavira i ne zna da čita note.

“Ne znam da sviram, ali mi se sviđa ono što čujem u svojoj glavi”, rekao je on. “Nekada ne znam ni koju dirku pritiskam. Ni oči ne otvaram. Samo puštam muzici da se svira.”

On je rođen u Ajovi, a odrastao u Dakoti, gde je neko vreme živeo u vozovima.

Rano je otkrio svoj talenat, ali je mogao da svira samo na pozajmljenim klavirima u raznim prihvatilištima za beskućnike i prodavnicama.

On kaže da ga je muzika održala u teškim vremenima i da oseća da mu prste pomera božanska moć.

“Obično sednem, zatvorim oči i kažem: ‘Tata, radi šta radiš, ovo je tvoj dar”, kaže on, a posetioci se slažu.

“Kao da je Sveti duh ušao u prostoriju”, kaže jedan kupac iz prodavnice muzičkih uređaja, koji je slušao Velša. “To je zadovoljstvo koje nadilazi razumevanje: tako sam se osećao. Mnogi ljudi su osetili isto.”

Poslušajte kako svira ovaj beskućnik:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: