Kina lansira rover za istraživanje Meseca

Kina će lansirati u ponedeljak, u pola dva ujutru po lokalnom vremenu, raketu koja treba da sleti na Mesec i tu iskrca njen prvi rover.

Život

Izvor: B92

Subota, 30.11.2013.

12:38

Default images

Lunarna letelica je nazvana Jutu ili "zec od žada", po drevnom kineskom mitu o zecu koji živi na Mesecu.

Letelica će, kako je preneo BBC, imati zadatak da tokom tri meseca istražuje predeo nazvan Zaliv duga.

Lansiranje, koje će biti obavljeno iz Ksičanga u provinciji Sečuan, obeležiće važnu fazu u kineskom osvajanju svemira, preneli su danas francuski mediji.

Poslednjih godina, Kina je napravila značajan napredak u svemirskom programu.

Godine 2003. lansirala je u svemir svog prvog astronauta, postavši treća zemlja posle Rusije i Sjedinjenih Američkih Država kojoj je to pošlo za rukom.

Četiri godine kasnije, poslala je bespilotnu letelicu u orbitu oko Meseca, a u junu ove godine tri kineska astronauta provela su 15 dana u orbiti i svoju letelicu spojili sa eksperimentalnom kosmičkom laboratorijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: