Hoće li se Bob Dilan izviniti Hrvatima?

Američki kantautor Bob Dilan našao se ovih dana na meti hrvatske dijaspore u Francuskoj, zbog svojih izjava iz 2012. godine.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2013.

21:29

Default images

Reprezentativni savet hrvatske zajednice i institucija u Francuskoj (CRICCF) podneo je tužbu u Parizu protiv legendarnog pevača zbog, kako je naveo, "raspirivanje mržnje".

Hrvatska organizacija, naime, nije oprostila Dilanu izjave američkom izdanju magazina "Rolling Stone" u septembru 2012. prilikom objavljivanja albuma "Tempest".

Pročitajte recenziju albuma "Tempest"

Poredivši današnju Ameriku, sa Amerikom u vreme secesionističkog rata, slavni muzičar je rekao da i dalje u zemlji vlada opsesija bojom kože, javljaju francuski mediji.

"Ljudi se ubijaju zbog boje kože, to je vrhunac ludila koje sprečava napredak svake zemlje. Crnci znaju da i dan danas postoje belci koji žale zbog ukidanja ropstva, a mnogi su i dalje pripadnici Kju Kluks klana.", izjavio je Dilan tada za Rolling Stone i dodao: "Crnci mogu da 'nanjuše' ako je nekome u krvi rasizam, baš kao što Jevreji prepoznaju naciste, a Srbi Hrvate'."

Sud u Parizu je prihvatio tužbu kao osnovanu, a generalni sekretar hrvatskog udruženja je rekao da se od muzičara ne traži materijalna odšteta, već samo izvinjenje. Nije poznato da li će se Dilan pojaviti na suđenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: