Dragan i Milica – najčešća srpska imena

Odbijen roditelj koji je detetu hteo da da ime Ointangru Unartan, ali su matičari prihvatili imena Oprolećovana, Kiša i Vodan.

Život

Izvor: Politika.rs Katarina Ðorðeviæ

Ponedeljak, 25.11.2013.

19:35

Default images

Najnovija potvrda teze da su Srbi nebeski narod stiže iz Republičkog zavoda za statistiku – listajući upravo objavljenu knjigu o najčešćim imenima i prezimenima dolazi se do zaključka da Srbi svojim sinovima uglavnom daju imena hrišćanskih svetaca i apostola. Na tronu popularnosti već dvadeset godina suvereno „vlada” Nikola, a za njim slede Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksandar, Filip, Jovan, Nemanja, Miloš i Dušan. Najveći broj devojčica rođenih u poslednje dve decenije odaziva se na ime Milica, Anđela, Jovana, Ana, Teodora, Katarina, Ana, Marija, Sara, Anastasija i Aleksandra. Međutim, u poslednjih pola veka u našoj zemlji rođeno je najviše Dragana, Milana, Aleksandra, Zorana i Nikola, a najveći broj devojčica nosi ime Milica, Jelena, Marija, Mirjana i Dragana.

Milica Novaković, šef matičara opštine Savski venac, na čijoj se teritoriji nalaze tri najveća porodilišta u gradu, primećuje da najveći broj dečaka koji je rođen poslednjih dvadeset godina nosi ista imena kao bebe rođene u 19. veku, jer njihovi roditelji smatraju da sinovi treba da nose imena svetitelja i srednjovekovnih vladara Srbije. Iako je Milica najpopularnije žensko ime u prestonici, roditelji devojčica sve češće daju internacionalna i kraća imena, koja po formi podsećaju na nadimke.

– Sredinom devedesetih u modu su ušla kratka i internacionalna imena – Ema, Una, Anja, Tea, Iva, Lea, Sara i Mila, a potom i „voćkasta“ imena, pa se od 2000. godine Dunja nalazi među prvih deset najpopularnijih imena za devojčice. Međutim, kada roditelji požele da nasledniku daju ime Petar drugi ili Aleksandar treći, prinuđeni smo da tražimo „dokaz” da je otac Petar prvi ili Aleksandar drugi. Ili da roditelje podsetimo da zakonodavac zabranjuje davanje imena koje je pogrdno ili je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine.

Tako smo morali da odbijemo jednog oca koji je poželeo da svom detetu da ime Ointangru Unartan, ali i jednu devojku koja je htela da promeni ime u sona Z., sa argumentacijom da živi u inostranstvu. Međutim, nakon dugog većanja, izašli smo u susret roditeljima koji su želeli da svom detetu daju ime Obilić, Oprolećovana, Istok, Kiša, Maradona, Šeherezada, Aleksa Zmaj, Narta, Vodan, Ronaldo i Rinaldo – priča Milica Novaković.

Ona dodaje da se za imena filmskih junaka, fudbalskih zvezda i heroina španskih sapunica najčešće odlučuju pripadnici romske nacionalne manjine. Uvid u matične knjige govori da je Kasandra ostavila najviše naslednica, a za njom slede Esmeralda pa Ljovisna. Uprkos velikoj popularnosti serije „Sulejman Veličanstveni” matičari još uvek nije registrovali nijednog Sulejmana i Hurem. U našem gradu živi u oko 4.500 Beograđana koji imaju dva imena, koja se pišu rastavljeno, sastavljeno ili sa crticom. U matične knjige su, između ostalih, upisani i Marko David, Dušan Miloš, Viktor Strahinja, Luka Konstantin, Nikola Jupiter, Stefan Lazar, Maksim Vid, ali i devojčice Zara Nikolina, Helena Marija, Anđelika Katarina, Vasilisa Nastasia, Anđela Zoe i Vidra Luna.

Zanimljiva geografija govori da u Beogradu živi najviše Aleksandara, dok u Novom Sadu ima najviše Milana. Ivan je najčešće ime u Subotici,dok u Novom Pazaru ima najviše Edina. Dragan je i danas najčešće ime u Zrenjaninu, zapadnoj Srbiji, Valjevu, Kraljevu, Šumadiji, Boru, Nišu, Pirotu, Vranju, Požarevcu, Zaječaru. Najveći broj dečaka u Subotici zove se Ivan, Jozef, Nikola, Ištvan i Robert, a devojčica – Maria, Ana, Jelena, Eržebet i Ilona. UNovom Pazaru ima najviše Edina, Emira i Enesa, odnosnoEmine, Amine, Azre, Fatime i Sabine.

Pogled u istorijsku čitanku govori da roditelji i te kako prate modu kada je u pitanju davanje imena nasledniku – do1940. najpopularnije muško ime u Srbiji bilo je Milan, a žensko – Radmila. Za vreme i posle Drugog svetskog rata najveći broj dečaka dobio je ime Slobodan, a devojčica – Radmila. Pedesetih i šezdesetih godina Dragan, Ljiljana i Snežana postaju najpopularnija imena u Srbiji. Sedamdesetih i osamdesetih godina na tronu popularnosti caruju Dejan i Jelena, da bi od1991. do 2011. godine Nikola i Milica stekli status „kultnih” imena. Međutim, posle dve decenije suverene vladavine, Milica je prošle godine skinuta sa trona, a ime Lena postalo je najpopularnije ime novorođenih Beograđanki. Naime, od 9.734 devojčice koje su prošle godine rođene u Beogradu 397 je nazvano Lena, a od 10.126 dečaka 467 njih nosi ime Luka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: