Pronađen vinski podrum star 3.700 godina

Izraelski naučnici otkrili su vinski podrum star najmanje 3.700 godina u ruševinama palate Kananite i u njemu 40 keramičkih posuda istog proizvođača u kojima je nekada bilo uskladišteno oko 13 litara vina, javlja Time.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 24.11.2013.

10:07

Default images

rema mišljenju istraživača, ovo može biti najstariji i najveći drevni podrum na Bliskom istoku. U njemu su arheolozi našli 40 posuda u kojima se nekada nalazilo 50 litara jakog, slatkog vina koje je imalo ukus nane, meda i smole, preneli su američki mediji.

Sadržaj svake posude je ispitivan pomoću organskih analiza ostataka. U molekularnim tragovima pronađena je vinska kiselina, kao i sastojci koji su bili popularni u drevnom vinarstvu, uključujući med, nanu, koru cimeta, bobice kleke i smolu.

Ovaj recept je sličan lekovitom vinu koji se koristio u drevnom Egiptu pre 2.000 godina.

"Ovo je veoma značajno otkriće - to je vinski podrum koji je prema našim saznanjima bez premca po starosti i veličini", rekao je Erik Klajn, predsednik odeljenja za klasične i bliskoistočne jezike i civilizacije na Džordž Vašington Univerzitetu.

Arheolozi su analizirali proporcije svakog pronađenog jedinjenja i otkrili su izuzetnu doslednost - odnosno da se svaka boca vina pravila po jednakoj receptruri, a ovo vino su pili veoma važni gosti i pripadnici aristokratije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: