NASA: Spremanje Mejvena za put do Marsa

Robotska istraživačka sonda zvana Mejven (Maven) - Poznavalac, poleteće u ponedeljak sa Kejp Kanaverala u Floridi put Marsa, a Nasa se nada da će ona, proučavajući atmosferu Crvene planete, opravdati svoje ponosno ekspertsko ime i upravo iz tog razloga je objavila video koji prikazuje celokupan proces njenog spremanja za ovaj važan put.

Život

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.11.2013.

18:30

Default images

Mejven će do Marsa putovati 10 meseci i tamo će ostati u orbiti pokušavajući da dokuči kako se tamošnja atmosfera iz tople i vlažne pretvorila u hladnu i suvu.

"Mejven je ekspert kojem se veruje", rekao je Džon Gransfeld, šef svemirskog naučnog odeljenja pri Nasi. Prema njegovim rečima, Mejven će pomoći naučnicima da "spoznaju priču o Marsovoj atmosferi i pomoći budućim ljudskim istraživačima koji budu išli na Mars".

Najnovija, 21. Nasina misija na Mars košta 671 milion dolara. Prethodna misija još traje, u vidu rovera Kjuriositi koji redovno šalje izveštaje sa površine Crvene planete, godinu dana pošto je tamo sleteo u velikom stilu.

Kada Mejven sledećeg septembra bude stigao u orbitu Marsa, tamo će biti u "društvu" još tri letelice, dve američke i tri evropske.

Negde u isto vreme, do Marsa bi trebalo da stigne i četvrta letelica, indijske proizvodnje.

Mejven će biti ukupno deseta orbitalna letelica koju je NASA poslala put Marsa, pri čemu su tri otkazale, što svedoči o složenosti ovog zadatka.

Najnovija letelica će biti prva koja će se isključivo baviti gornjom Marsovom atmosferom. Indijska sonda će takođe proučavati atmosferu, ali će otići korak dalje, tragajući za metanom - mogućim signalom postojanja života.

Mejven poseduje osam naučnih instrumenata za proučavanje gornje atmosfere koji će se time baviti jednu zemaljsku, odnosno pola marsovske godine.

On ima solarna krila, velika kao školski autobus, a težak je 2.450 kilograma i zaroniće u atmosferu Marsa do visine od 125 kilometara iznad tla. Njegova putanja u orbiti će u maksimalnoj dužini iznositi 6.218 kilometara.

Poznavanje sastava i dinamike trenutne Marsove atmosfere pomoći će da se ljudi bezbednije dovedu na površinu planete, naročito ako njihovi brodovi budu koristili atmosferu za kočenje, kažu stručnjaci Nase.

Ova američka svemirska agencija planira prvu letelicu sa ljudskom posadom za 2030. godinu.

Mejven takođe ima antenu koja će služiti Nasi kao komunikacioni relej sa dva aktivna rovera na Marsovoj površini, a to su Kjuriositi i Oportjuniti. Njima će se između 2016. i 2020. godine pridružiti još dva rovera.

A najnoviji video koji je NASA objavila prikazuje višenedeljno spremanje Mejvena za ovu misiju kompresovano u svega nekoliko minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: